1  Obiady szkolne

 

Obiady szkolne

Zapraszam uczniów Szkoły Podstawowej

nr 97 we Wrocławiu na smaczne obiady .

Obiady przygotowywane są przez wykwalifikowany personel w kuchni szkolnej.

i podawane estetycznie na terenie stołówki.

Posiłki sporządzamy z wysoko wyselekcjonowanych produktów i zgodnie z zasadami zdrowego żywienia dzieci w szkołach.

Rok szkolny 2023/2024

  1. Na terenie naszej szkoły działa stołówka, która zapewnia ciepły, dwudaniowy posiłek. Jest on przygotowywany na miejscu w szkolnej kuchni, wydawany w godz.11.30-14.30.

  1. Cena obiadu w roku szkolnym 2023/2024 wynosi 8,00 zł.

  1. Wpłaty za obiady należy uregulować do 15 dnia każdego miesiąca,

z góry przelewem na rachunek bankowy szkoły:

Nr: 84 1020 5226 0000 6402 0419 0419,

w tytule proszę podać : wpłata za obiady (imię i nazwisko, klasa) za miesiąc (podać miesiąc). Po 15 dniu będą naliczane ustawowe odsetki.

  1. W przypadku braku opłaty w danym miesiącu, z dniem 1 następnego miesiąca obiady będą wstrzymywane .

  1. Comiesięczna informacja o wysokości należnej opłaty będzie wywieszana na tablicy korkowej przy wejściu do szatni szkolnej (od strony ulicy Prostej), w terminie do 5 dnia bieżącego miesiąca – na liście będzie podana klasa i inicjały dziecka .

Dodatkowo informację o należnej opłacie można uzyskać pod numerem telefonu: 71/798 69 05, wew. 115-intendent lub mailowo : magdalena.zamorska@wroclawskaedukacja.pl

  1. Nieobecność dziecka na obiadach należy zgłaszać w bieżącym dniu od godziny 8.15 do 09.30 pod numerem tel. 71 798 69 05 wew. 115 lub osobiście u intendenta ( w razie nieobecności intendenta – na portierni wew. 150 lub u sekretarza szkoły podstawowej wew. 103), także mailowo : magdalena.zamorska@wroclawskaedukacja.pl

  1. Odpisy z tytułu nieobecności dziecka na obiadach będą odliczane w kolejnym miesiącu.

  1. Rodzic zobowiązany jest do zapoznania się z Regulaminem Stołówki Szkolnej w Szkole Podstawowej nr 97

9 . Intendent: Magdalena Zamorska pracuje każdego dnia w godzinach: poniedziałek – środa 8.00-11.30, czwartek – piątek 8.00-12.25 oraz wtorek 8.00-12.15.

10. Umowa o korzystanie z obiadów w stołówce szkolnej w roku 2023/2024

będzie do odebrania i podpisania od 04.09.2023 roku w szatni szkoły od ulicy Prostej i w pokoju intendenta.

11. Strony mogą rozwiązać umowę w każdym czasie, w trybie porozumienia

stron.

Do pobrania:

Umowa o korzystanie z obiadów w stołówce szkolnej w roku 2023/2024

    Jadłospis

od 15.04.2024r.  do   26.04. 2024 r.

 

DATA

OPIS  POSIŁKU

 

 

15-04-2024

poniedziałek

Zupa jarzynowa z białą kapustą z ziemniakami ( marchew, seler, pietruszka, por, ziemniak, kapusta biała, czosnek, chuda kiełbasa)

(pszenica, seler, mleko )- 350ml,

Duszona  wieprzowina w sosie własnym

(szynka wieprzowa -myszka, czosnek, cebula) (pszenica, mleko) 90/80g

kluski śląskie (pszenica, mleko, jajo) 150g,

Buraczki z cebulką –80g,

lemoniada z cytryną i  miodem-200 ml, mandarynka –1szt.

 

 

 

 

16-04-2024

wtorek

 

 

Zupa meksykańska z fasolą czerwoną i kukurydzą  (mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniak, czosnek , czerwona fasola, kukurydza) (pszenica, seler) -350 ml,

Pierogi z truskawkami w polewie jogurtowo-owocowej, (mleko,jajo,pszenica, masło) -220 g,

marchew z ananasem – 80g,

napar z melisy-200 ml.

 

 

 

17-04-204

środa

 

Zupa szczawiowa z jajem  (wywar warzywny, marchew, seler, pietruszka, por, czosnek, szczaw, ziemniak )

(seler,pszenica, mleko,jajo)- 350ml,

Zapiekanka makaronowa z mięsa drobiowego z warzywami

( pierś kurczaka, szpinak, pomidor, papryka, czosnek, cebula)

( pszenica, jajo)– 220g,

surówka z ogórka kiszonego z papryką z oliwą –80g

kompot z jabłek -200ml, ciasteczka be-be- 1szt.

 

 

 

18-04-2024

czwartek

 

Rosół z makaronem i natką pietruszki (mięso drobiowe, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek) (seler ,pszenica ,jajo)- 350ml

Zrazy z cebulką

(jajo, bułka tarta, czosnek, cebula) (jajo,pszenica)90 g ,

ziemniaki z koperkiem  -150 g,

 sałata lodowa  z ogórkiem i ciecierzycą

w polewie majonezowo-jogurtowej –80g ( mleko,jajo, gorczyca),

sok 100% owocowy  -200ml, gruszka – 1szt.

 

 

19-04-2024

Piątek

 

 

 

 

 

22-04-2024

poniedziałek

 

Koperkowa z ryżem (wywar warzywny , marchew, seler, pietruszka, por, czosnek)  (seler,mleko ,pszenica ) -350 ml.

Paluszki rybne (ryba, pszenica, jajo ,mleko) -90 g ,

ziemniaki z natką pietruszki -150g ,

miks gotowanych warzyw z ziarnami słonecznika

 (brokuł, marchew, kalafior)  80g ,

woda z miętą- 200ml., Actimel -1szt.

Zupa ogórkowa z ziemniakami (mięso drobiowe, ogórek kiszony marchew, seler, pietruszka, por, ziemniak, czosnek)

 (pszenica, seler, mleko )- 350ml,

Klopsiki wieprzowe w sosie pieczarkowym ( karczek, łopatka ) -90g/120g,

kasza gryczana ( pszenica )-150 g,

kapusta zasmażana  (biała kapusta, marchew, cebula)

(pszenica, masło)  – 80g,

woda z cytryną – 200ml, banan-1szt.

 

23.04.24

wtorek

Zupa pomidorowa z ryżem  (wywar warzywny ,pulpa pomidorowa, marchew, seler,  pietruszka, por, czosnek)  (seler,mleko ,pszenica ) -350 ml.

Nugetsy w płatakach kukurydzianych ( pszenica, mleko, jajo) -90g, ziemniaki z natką pietruszki  -150 g,

ogórek zielony ze szczypiorkiem z jogurtem naturalnym  (mleko)-80g,

herbata miętowo- rumiankowa -200ml,

soczek wieloowocowy -200 ml.

 

24.04.24

 środa

Zupa fasolowa z ziemniakiem i boczkiem ( chudy boczek, fasola, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniak, czosnek)

 (pszenica, seler, mleko) 350ml.

 Naleśniki z serem w polewie jogurtowo- truskawkowej

( pszenica, mleko, jajo) – 220g/90 g ,

 marchew z ziarnami słonecznika z oliwą -80g ,

sok 100% owocowy  -200ml, jabłko – 1szt.

 

25.04.24

czwartek

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

(mięso wieprzowe , kalafior marchew, seler, pietruszka, por, czosnek) (seler,mleko ,pszenica)- 350 ml.

Kotlet schabowy panierowany ( pszenica, jajo, mleko)– 90 g ,

ziemniaki z koperkiem– 150g,

surówka z sałaty lodowej z gruszką i orzechami z oliwą – 80g,

herbata z miodem i cytryną – 200 ml, sezamki –1  szt.

 

26.04.24

piątek

Krem ze szpinaku  z grzankami  (wywar warzywny , szpinak,  marchew, seler, pietruszka, por, czosnek)  (seler,mleko ,pszenica ) -350 ml.,

Pieczony sandacz z warzywami ( marchew, seler, pietruszka) -90g/110g

ziemniaki z natką pietruszki– 150g,

kapusta kiszona z koperkiem z olejem słonecznikowym – 80g,

kompot wieloowocowy -200 ml

 

 

Szkoła zastrzega sobie prawo do wprowadzania niewielkich zmian w jadłospisie.

W produktach użytych do sporządzenia potraw zawarte są alergeny pokarmowe powodujące alergie lub reakcje nietolerancji takie jak:

pszenica (mąka, kasze, makarony, pieczywo),  nabiał (mleko, śmietana, masło, ser), jaja, seler, ryby, sezam, orzechy, gorczyca.

Sporządziła: intendent : Magdalena Zamorska